[...] wyzwanie i obiecał, że „wyrwie Bjornssonowi pier****ną głowę”. My już nie możemy doczekać się dnia, w którym panowie spotykają się w ringu. Tymczasem Bjornsson ujawnił, jak przygotowuje się do zawodów strongman od strony kuchni. Islandczyk spożywa około sześciu posiłków dziennie, które mają łącznie 10 000 kalorii. Udzielając wywiadu dla [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
[...] nam następnego dnia po suto zakrapianej imprezie. Czujemy mdłości, boli nas głowa, nie mamy sił i ochoty na cokolwiek. Podsumowanie Naukowcy nie do końca maja pewność, jak l-ornityna działa na niwelowanie skutków kaca. Jednak wysnuli pewną teorię dotyczącą wpływu l-ornityny na stymulowanie metabolizmu amoniaku. Dodatkowo istnieje korelacja [...]
[...] nie są regularnie stymulowane do ruchu, będą stopniowo traciły swoją masę. Zbyt długie unieruchomienie po urazie lub chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem [...]
W przypadku osób starszych trudno mówić o jednoznacznym kierunku, w jakim powinna zmieniać się waga pacjenta. Z jednej bowiem strony, musimy zadbać o to, aby otyłość, którą często obserwuje się w początkach "jesieni życia", nie generowała dodatkowych problemów zdrowotnych. A tak niestety często się dzieje… Nie jest natomiast w pełni jasna [...]
Zaburzenie pożądania seksualnego, które często nazywane jest popularnie niskim libido, definiuje się jako występujący stale lub okresowo powracający, zupełny brak lub niedobór pragnień związanych z aktywnością seksualną. Problemy natury psychologicznej - Do tej kategorii zalicza się jeszcze więcej potencjalnych przyczyn, spadku pożądania [...]
[...] są jednym z najczęściej wykorzystywanych stawów w naszym organizmie. Utrzymanie aktywności fizycznej wydłuża żywotność stawów. Prawidłowa rozgrzewka jest kluczowym elementem optymalnej pracy stawów. Wzbogać dietę o składniki budujące stawy, jak i wpływające na ich odżywienie, takie jak: kolagen, MSM, witamina C, glukozamina i chondroityna.
Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
Trening siłowy jest bardzo dobrym narzędziem rozwoju organizmu człowieka. Przeciążenia, jakie powstają w wyniku podnoszenia ciężarów, mają udowodniony korzystny wpływ na szkielet osoby trenującej. Ciężary wzmacniają kości, więzadła i ścięgna, co wykorzystywane jest w leczeniu osteopenii. O czym należy pamiętać? Trening siłowy jest doskonałym [...]
[...] Jeszcze inaczej będzie sprawa miała się w przypadku porannych treningów. Tutaj priorytetem powinno być zapewnienie (choćby) aminokwasów dla pracujących mięśni tak, aby jak najszybciej mogły one rozpocząć procesy regeneracyjne (po treningu) oraz nadbudowy. Optymalnym będzie połączyć źródła białka z węglowodanami np. w postaci gainera lub [...]
Nie do przecenienia są właściwości magnezu względem pracy mięśnia sercowego, w tym jej rytmu. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować niepokojące skutki uboczne, a w skrajnych przypadkach nawet mieć tragiczne konsekwencje. Uniknąć tego można, dostosowując dzienne spożycie do pewnych norm oraz własnych obserwacji samopoczucia i ewentualnych [...]
Czas wakacji, urlopów, małej ilości odzieży na ciele powoli dobiega końca. Dni stają się coraz krótsze, a temperatura za oknem również się obniża. Tradycyjnie, tak jak po lecie przychodzi jesień, tak w życiu sportowca dyscyplin sylwetkowych oraz tych z nas, którym zależy na prezentowaniu atrakcyjnej sylwetki, po okresie redukcji tkanki [...]
[...] prozapalnych, stężeń leukocytów, granulocytów neutrofili, przedsionkowego peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja danych Cytokiny prozapalne, jak sama nazwa wskazuje, mogą oznaczać toczący się stan zapalny. Ich ilość silnie i przejściowo rośnie po wysiłku fizycznym (np. stężenie IL-6, TNF-alfa). Leukocytoza [...]
Tłuszcze, mimo że jest to bardzo zróżnicowana grupa związków, często oceniane są przez laików jako szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście nie można wszystkich rodzajów tłuszczu „wrzucać do jednego worka”, gdyż różnią się one właściwościami organoleptycznymi, technologicznymi, a także zdrowotnymi. Kwestią nieulegającą wątpliwości jest również to, że to [...]
[...] aby je spożywać? Czy jesteśmy mięsożercami? To pierwsze pytanie, na które należy odpowiedzieć, a biorąc pod uwagę anatomiczne względy, może to być dyskusyjne. Nie wyglądamy jak mięsożercy: nasze zęby nie nadają się do rozrywania ciała, a nasze narządy wewnętrzne są za długie (jeśli spojrzeć na zwierzęta, to te mięsożerne mają krótsze narządy niż [...]
[...] procesów starzenia się organizmu. Mięśnie i serce Zaobserwowano bowiem, że obniżenie zawartości tego związku w tkankach spada z wiekiem, z czym wiąże się pogorszenie „jakości” pracy m.in. mięśni szkieletowych, czy mięśnia sercowego. Miażdżyca Ponadto koenzym Q10 hamuje negatywne zmiany w metabolizmie cholesterolu LDL, dzięki czemu [...]
[...] owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to korzyści i dlaczego warto je uwzględnić w swoim menu. Suszone śliwki - wpływ na kości Czy suszone śliwki mogą być korzystne dla zdrowia Twoich kości? Co zaskakujące, [...]
[...] gromadzi bardzo dużo zbitego osadu, który jest po prostu nieprzyjemny. Tutaj niemal do końca mamy gładką konsystencję. Smak ALPRO jest delikatny, nie czuć tak mocno soi, jak w wielu innych przypadkach. Wersja z cukrem jest oczywiście nieco słodsza, ale nie jest zbyt słodka, co uważam - jest sporą zaletą. Napój ten dobrze zabiela kawę. Wersja [...]
[...] to cena, gdyż tomografia komputerowa jest droga. Im wyższy wskaźnik CACS, tym większe obawy o chorobę wieńcową serca, zwiększone ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał mięśnia sercowego, poważne zaburzenia rytmu serca i nagły zgon. Kolejne badania potwierdziły, że bieganie maratonów jest związane z podwyższonym CACS. Pod koniec [...]